Val av laddefffekt
De flesta bilmodeller kan ta emot en effekt på 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW eller 22 kW. Elbilar tar emot mer medan laddhybrider mindre och det är alltid bilen som styr hur mycket ström laddboxen ska leverera. När man väljer laddbox kan det därför vara bra att framtidssäkra för att kunna ladda en elbil även om man har en laddhybrid idag, men utan att överdimensionera så det krävs ombyggnation och utökning av husets elcentral och huvudsäkringar. Oftast klarar också en laddbox med ett uttag/kabel behovet av två elbilar, då dessa inte behöver laddas så ofta som en laddhybrid. Vanligast är att välja en 11 kW laddare, om elcentralen klarar det.
Olika uttag för laddning
De första elbilarna och laddhybriderna hade ett uttag kallat Typ 1. Senare kom Typ 2 som idag är den vanligaste standarden både på laddboxar och de laddstationer som finns i offentlig miljö. På flera platser installeras även sk. snabbladdsstationer med upp till 150kW effekt eller mer. Dessa laddar företrädesvis med likström (DC) enligt den japanska CHAde-MO standarden eller den europeiska CCS standarden.
Ett vanligt vägguttag räcker inte
En elbil eller laddhybrid laddas nästan alltid hemma. Vid normalt pendlande behöver elbilen bara laddas några få gånger i veckan, laddhybriden oftare. Det kan vara lockande att använda laddkabeln med kontrollbox som följer med bilen vid köp den är endast avsedd för tillfällig laddning, att användas i nödfall. Elsäkerhetsverket avråder för att ladda såväl elbil som laddhybrid i ett vanligt vägguttag. Dessa uttag är inte avsedda att tåla en sådan hög belastning (16A), under så lång tid som det tar att ladda en elbil eller laddhybrid. Vid laddning av elbilar och laddhybrider ska en fast installerad laddbox användas. Det ger en säker och effektiv laddning för bilen, men skyddar också husets elanläggning för överbelastning och i värsta fall brand. Boxarna har då en egen säkringsgrupp, egen personskyddsbrytare och oftast en lastbalanserare. Lastbalanseraren säkerställer att huset och billaddningen inte tar för mycket ström samtidigt och riskerar att husets huvudsäkringar överbelastas.
Maxladdningseffekt
Det är alltid den svagaste länken som styr vilken hastighet elbilsbatteriet tar emot. Utöver laddningseffekten som laddboxen generar har varje enskild bil en så kallad ombordskapacitet. Ombordskapacitet är laddningseffekten som batteriet på elbilen är kapabelt att ta emot. Ombordskapaciteten består av två element; dels antalet faser elbilen kan laddas med samt taket för maxladdningseffekten batteriet kan ta emot. De flesta bilmodeller har en maximal ombordskapacitet på 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW eller 22 kW.